Stična

13.6.2009

Spomladanskega izleta na BIZELJSKO 13.junija se je udeležilo 40 članov AMD in njihovih svojcev.
Poleg zanesljivega voznika Integralovega avtobusa je za uspešno vodenje izleta poskrbela izkušena turistična delavka
Marinka RAKOVEC iz Tržiča. Iz bogatega znanja o krajih, ki smo jih obiskali, nas je vso pot vodila skozi značilnosti
sedanjosti in preteklosti, zlasti kulturnega izročila obiskanih krajev, tako da smo spoznali delček Slovenije tudi
s te premalo poznane plati. V pomoč ji je bil Miloš PELKO, ki je s svojimi prigodnimi recitali in hudomušnimi
iskricami popestril lep sončen dan.

Dopoldanski del izleta nam je razkril bogato kulturno dediščino cisterijanskega samostana v Stični. Videli smo znameniti “stiški rokopis” in kraj, kjer je nastajal, ter dediščino patra Ašiča, znanega lekarnarja. V trgovinici pa so se nekateri založili z zdravilnimi pripravki (čajčki, medom…). Zanimivo razlago nam je dala vodička Velikanje, ko nas je popeljala skozi samostanske sobane, polne zgodovinskih predmetov, ter opisala utrip samostanskega življenja skozi čas.

Bizeljsko

Po opoldanski malici v Trebnjem smo se skozi Brežice popeljali v vinorodno Bizeljsko vas Brezovica, kjer je vredna ogleda “repnica” pri Najgerju. Ime repnica je nastalo zaradi podzemne shrambe poljščin, zlasti repe, danes pa je v njej klet za doma pridelana vina. Značilnost repnice je v lapor in pesek izdolben več kvadratnih metrov velik prostor s stalno toploto in zanimivimi “freskami” na stropu. Če dodamo hudomušno razlago gospodinje, je doživetje enkratno.

In kaj po naporih v vinorodnem območju, po zanimivih kulturnih ogledih in spoznavanju ljudi, ki jih žal ne srečamo vsakdan in ki ohranjajo tradicijo kljub težkim življenjskim razmeram, še preostane? Odlično pozno kosilo, bolje večerja, pri Kocjanu v Stari vasi na Bizeljskem, pa nekaj plesnih korakov in ob 22.00 uri smo se zadovoljni pripeljali nazaj v Kranj. Naj v imenu izletnikov ponovim zahvalo za lep sobotni izlet, ki so ga omogočili in pripravili: Lado Eržen, Brane Šimenc in njegova Karmen, vodička Marinka Rakovec, pa Miloš Pelko in drugi udeleženci s svojimi prispevki za dobro voljo ter nenazadnje vodstvo društva, ki je članom AMD ob vseh organizacijskih naporih pokrilo prevozne stroške.