Potujete v tujino? Imeti moramo…

MEDNARODNO VOZNIŠKO DOVOLJENJE

Poleg običajnega vozniškega dovoljenja, ki ga pridobimo po opravljenem vozniškem izpitu, moramo v tujini imeti s seboj še Mednarodno vozniško dovoljenje.

DOVOLJENJE ZA VOŽNJO TUJEGA VOZILA V TUJINI

Dovoljenje za vožnjo vozila v tujini potrebuje voznik, ki bo v tujini vozil motorno vozilo, registrirano v RS, in ki ni njegova last.

MEDNARODNA KARTICA ZA KAMPIRANJE

CCI priporočamo tistim članom, ki radi taborijo ali potujejo z avtodomi. Popuste lahko koristite v večini evropskih držav, tudi v Sloveniji in na Hrvaškem.

AVTOCESTNE VINJETE

V Avstriji so obvezne 10-dnevne ali letne vinjete. Kupite jih lahko v naši pisarni ali na Tehnični bazi AMZS.

Kot udeleženci v prometu potrebujemo poleg izpolnjevanja vseh drugih pogojev (znanja, vozila…) tudi dokumente, ki potrjujejo, da smo upravičeni do uporabe vozila – predvsem pri vožnji v tujini. (Več na www.amzs.si)

Za vsako potovanje v tujino z motornim vozilom se je potrebno skrbno pripraviti. V tej rubriki vas želimo spomniti, da pregledate veljavnost osebnih dokumentov in dokumentov za vozilo, ki jih potrebujete za posamezno državo.

Med informacijami o državah preverite, če za vstop v izbrano državo zadošča zgolj osebna izkaznica ali pa boste potrebovali potni list in morda celo vizum. Ne pozabite, da morajo tudi otroci imeti svoje osebne dokumente. Preverite, če za izbrano državo zadostuje nacionalno vozniško dovoljenje ali pa bodo, zlasti pri najemu vozila, zahtevali od vas prevod oziroma mednarodno vozniško dovoljenje. V primeru, da se na pot odpravljate z vozilom, ki ni vaša last, vam priporočamo, da si nabavite dovoljenje za vožnjo vozila v tujini.

Članom AMZS svetujemo, da imajo na potovanju s seboj knjižico Mednarodna pomoč. V primeru okvare vozila bo popravilo ali vleka njihovega vozila pri partnerskih klubih brezplačna. Tistim članom, ki radi kampirajo ali potujejo z avtodomi, pa priporočamo nakup Mednarodne kamping kartice – CCI.

Tudi za vozilo preverite veljavnost prometnega potrdila, obveznega in kasko zavarovanja, zelene karte, ne pozabite na SLO oznako in drugo obvezno opremo.

Če na potovanje vzamete s seboj domače živali, morate imeti zanje potrdila o opravljenem cepljenju in ostalo dokumentacijo v zvezi z njihovim zdravstvenim stanjem.

Ker imamo našo pisarno odprto le v delovnih dneh, predlagamo, da se v nujnih primerih zapeljete po dokumente, potrebne za pot v tujino,
na Tehnično bazo AMZS na Bleiweisovi cesti, ki je odprta tudi v soboto dopoldne.

POMOČ NA CESTI

POKLIČITE 1987

*Telefonska številka velja za območje RS. Cena klica je odvisna od operaterja.
Če se nahajate v tujini, pokličite: +386 1 530 53 53.

Pridružite se preko 4,000 varnim voznikom društva AMD Kranj

Pridruži se družini AMD Kranj