Moto šport

Moto šport je od začetkov obstoja društva, od leta 1946 dalje, ena od pomembnih dejavnosti, ki so privabljale in združevale ljubitelje hitrosti, da so na organiziran in varen način uživali v lepotah tekmovanj. Mnogi so v moto športu našli svoj prostor, bodisi kot tekmovalci, mehaniki, funkcionarji ali pa samo kot spremljevalci vrhunskih tekmovanj. V AMD Kranj sta v preteklosti pečat dajali dve glavni vrsti: speedway in hitrostne moto dirke. Ob njih pa so občasno delovale še rally-vožnje, ocenjevalne vožnje, tekme starodobnikov, pa tudi tekmovanja mladih kolesarjev in mopedistov.

Milan Špendal s sovoznikom Petrom Hillom (iz Anglije) je na mednarodni sceni že deležen pozornosti in spoštovanja, saj je športnik od glave do pete, zelo dobre rezultate v svetovni seriji prikoličarjev pa dosega s skromnimi finančnimi sredstvi, saj za seboj nima tovarniške podpore. Na fotografiji s številko 24.

Na športnem področju so bile tekme motoristov prava paša za oči in srce. V spominu hranimo prvo povojno ocenjevalno vožnjo motoristov po Gorenjski 2. junija 1946. Starejši kranjčani se spomnijo cestnih dirk po Kranju in okolici, pa gorskih dirk na Jezersko, vsako leto tam v petdestih letih vsaj po dve do štiri. Dirke so bile na makadamu in po kotanjastih cestah, v prahu in brez zaščitnih čelad in usnjenih oblek, s štartno številko, pritrjeno na luč motorja za vsakdanjo rabo. Kot zanimivost v primerjavi s sedanjimi razmerami so takrat tekmovalci dobili le gorivo in mazivo za dirko, startnine so bile sanje. To je bil amaterizem, ki ga danes vidimo le še na vožnjah veteranov.

Neumorni delavci športne sekcije v AMD in takratni predsednik Ljudske tehnike v Kranju so z ogromnimi napori uspeli zgraditi speedway stezo v Stražišču in prva dirka je bila 29.julija 1956. Začelo se je novo obdobje motorističnega športa v Kranju, ki je trajalo do leta 1964. Društvo je imelo vrsto strokovnih športnih funkcionarjev, ki so brezhibno izpeljali najzahtevnejše mednarodne speedway tekme in conska prvenstva. Žal pa so bila ta tekmovanja veliko finančno breme, ki jih brez širše pomoči ni bilo več mogoče izpeljati, zato smo jih nehali prirejati. Med ostalimi športnimi aktivnostimi pa je bila vredna pozornosti tekmovalno – turistična vožnja z mopedi iz Kranja preko Vršiča in po dolini Soče do Kopra. Spominjamo pa se tudi ženskega avto-rallyja po Gorenjski.

V sedanjem obdobju se športniki – motoristi tekmovalno udeležujejo moto dirk na svetovni, evropski in državni ravni, kjer dosegajo zelo dobre rezultate. Tekmujejo na cestno-hitrostnih dirkah, v motokrosu in na stadionskih tekmovališčih.

V svetovni seriji motorjev s prikolicami je tekmoval Milan Špendal s sovoznikom Petrom Hillom iz Anglije, tekmovanja pa so na znanih evropskih tekmovališčih, od Grobnika na Hrvaškem preko Nemčije, Nizozemske do Anglije. V letu 2008 sta med več kot 20 ekipami, ki so večinoma tovarniške, dosegla zelo dobro 10. mesto.

2009 MOTORISTI RAZLIČNIH KATEGORIJ, ČLANI AMD

Med tekmovalci v motošportu, ki so člani AMD Kranj, prednjači “prikoličar” Milan Špendal s sovoznikom iz Anglije Petrom Hillom. Podatki o letošnjih rezultatih so v posebnem članku spodaj.

Med pretežno fantovko zasedbo izvrstne rezultate dosega Tina Katrašnik iz Radovljice, ki na evropski ravni tekmuje na cestno-hitrostnih dirkah v kategoriji super stock 600 in super sport 600. Tudi na državni ravni je uspešna v teh kategorijah.

Žal pa Tina letos ni mogla sodelovati v kvalitetnih kategorijah na evropski in domači sceni, saj je bilo mnogo tekmovanj odpovedanih. Kjer koli pa je dirkala, je dosegla odlične rezultate, tudi v mešani (moško-ženski) tekmovalni skupini.

Pohvalo zaslužijo tudi motoristi v kategorijah starodobnikov, kjer prednjači Niko Sodnikar, ter Ciril Jeraj med motokrosisti-veterani.

(Rezultati voznikov iz AMD Kranj v spodnji tabeli.)

Špendal Milan svetovna serija sidecar 10 mesto sovoznik Hill
Katrašnik Tina evropsko prvenstvo super stock 600 odpadle tekme
Katrašnik Tina super stock 600 1 mesto ženske
Katrašnik Tina super sport 600 5 mesto mešana zasedba
Jeraj Ciril državno pokal. prvenstvo MX veterani 2 mesto motokros
Jeraj Ciril državno prvenstvo MX veterani 6 mesto motokros
Jeraj Ciril super cup Avstrija MX veterani 9 mesto motokros
Jeraj Ciril svet. veteran. prven. Belgija MX veterani 23 mesto motokros
Sodnikar Niko državno prvenstvo C5 – motorji do 750 ccm in do leta 1974 2 mesto starodobniki
Sodnikar Niko državno prvenstvo C4 – motorji do 500 ccm in do leta 1974 2 mesto starodobniki
Sodnikar Niko državno prvenstvo D1 – motorji s prikolico do 1000 ccm in do leta 1974 1 mesto starodobniki
Sodnikar Sašo državno prvenstvo D1 – motorji s prikolico do 1000 ccm in do leta 1974 1 mesto starod. – sovoznik
Hlebčar Anže državno prvenstvo B1 – motorji do 60 ccm 11 mesto starodobniki

SVETOVNA SERIJA »SIDECAR« 2009

Tekmovalca: Milan ŠPENDAL (voznik), Peter HILL (sovoznik)

– oba AMD Kranj

Za nami je ena najbolj uspešnih sezon med svetovno elito prikoličarjev. Pohvalimo se lahko z odličnim 6. mestom, ki smo ga dosegli med 30. posadkami v skupni razvrstitvi.

Že prva dirka v nemškem Schleizu nam je prinesla dve šesti mesti. Za tem je sledila dirka v Albaceti (Španija), kjer smo zaradi trčenja dosegli sedmo mesto. Udeleženca nesreče sva bila namreč le 500 m pred ciljem in sva zaradi tega izgubila eno mesto. Sledila je dirka velikega prestiža, saj smo tekmovali v nemškem Sachenringu skupaj z motoristi GP. Zasedli smo peto mesto, kar je bil do tedaj naš najboljši uspeh.

Dirka na Grobniku pa je naše prizorišče, zato smo še posebej želeli pokazati prav vse svoje sposobnosti. Čeprav nam v soboto ni šlo vse po načrtih, smo dosegli sedmo mesto. V nedeljski dirki gold race, v kateri se je vozilo 20 krogov, pa nam je na koncu prinesla četrto mesto. Borih 0,6 sekund nas je ločilo od zmagovalnega odra, obenem pa je to tudi največji uspeh, odkar sodelujemo na svetovne prvenstvu.

Po tej dirki smo bili v skupnem seštevku na četrtem mestu. Naš cilj je bil, da ta rezultat obdržimo tudi po zadnji dirki v Le Mansu (Francija). Štartali smo z devete pozicije in v dveh krogih napredovali za štiri mesta. Tretji krog pa je bil za nas žal usoden, saj nam je odpovedal motor (elektrika).

Tako smo iz četrtega mesta zdrsnili na skupno šesto, kar je pa dosedaj tudi naš najboljši rezultat sezone.

Poročilo: Milan Špendal

13.okt.2009

Moto šport v letu 2011

V tekmovalni sezoni 2011 so se športniki – motoristi, člani našega društva, udeležili mednarodnih in državnih tekmovanj, kjer so dosegli zavidljive uspehe. Rezultati na mednarodnih tekmah svetovne ali evropske serije jih uvrščajo med najboljše, čeprav v konkurenci večinoma polprofesionalnih ekip tekmovalcev in njihovega tehničnega osebja ne morejo poseči za najvišja mesta. Na državnem nivoju pa so dosegli prva mesta v večini kategorij, kjer so tekmovali.

Koliko so vredni ti uspehi, vedo le dobri poznavalci moto športa. Kaj vse je potrebno, da na sobotni ali nedeljski tekmi športnik pripelje na cilj med najboljšimi, da mu na sredi prevoženih krogov ne zataji motor in da se v krogu prijateljev in svojcev veseli doseženega. Mnoge neprespane ure za delo na motorjih, nakupi delov in vgradnje, izboljšave, odrekanje drugim zemeljskim užitkom, organizacija logistike za prihode na prizorišča tekem, vsa spremljevalna dela, da je tekmovalec fizično in psihično pripravljen na napore – to in še marsikaj je nevidno nam, ki spremljamo hrup motorjev tisto urico na stadionu. Zato tekmovalci zaslužijo vso možno podporo in pohvalo. Žal sedanje razmere ne dopuščajo večjih pričakovanj za finančna sredstva, nujno potrebna, da se bo moto šport širil in razvijal, obenem pa sedanjim entuziastom omogočil kvalitetnejši korak naprej.

V upravi AMD smo zadovoljni, da tekmovalci na svoji opremi nosijo oznako društva in da s tem tudi v tujini pokažejo, da v Kranju še ni zamrl športni duh, ki so ga z velikimi uspehi predstavljali vozniki na cestno hitrostnih dirkah in speedwayu. Upamo, da bo ta vznemirljivi in adrenaliski šport pritegnil mlajše generacije, ki bodo nadaljevali s tradicijo moto športa.

V tabeli so nanizani podatki o športnih dosežkih motoristov, članov AMD Kranj v letu 2011:

(Podatki iz poročila o športu, avto B. Košnik)

Tekmovalka, tekmovalec Rang tekmovanja Kategorija Rezultat Opomba
Milan ŠPENDAL, Peter HILL svetovna serija motoristi prikoličarji 7. mesto
Niko SODNIKAR, Albin ŠTERN drž. prvenstvo motro.prikoličarji starodobniki 1. mesto Sodnikar 10x prvak – kristalna čelada
Niko SODNIKAR drž. prvenstvo motorji 500 ccm starodobniki 3. mesto
Tina KATRAŠNIK drž. prvenstvo motorji 600 ccm 1. mesto doseženo v moški konkurenci
Tina KATRAŠNIK drž. prvenstvo motorji 750 ccm 1. mesto doseženo v moški konkurenci
Manca KATRAŠNIK drž. prvenstvo motorji 750 ccm 3. mesto doseženo v moški konkurenci
Manca KATRAŠNIK drž. prvenstvo Lady 1. mesto
Ciril JERAJ drž. prvenstvo motokros veterani 9. mesto zaradi hude poškodbe odstopil po pol tekmovanj
Boštjan KOŠNIK Alpe-Adria starodobniki 500 ccm 1. mesto
Boštjan KOŠNIK medn. tekmov. starodobniki starejši nad 15 let 8. mesto Zelltweg, 81 tekmovalcev
Boštjan KOŠNIK drž. prvenstvo starodobniki 250 ccm 2. mesto
Boštjan KOŠNIK pokal Zagreba motorji 500 ccm 1. mesto

Rezultati naših športnikov v letu 2012

V letu 2012 ni več tekmoval eden najuspešnejših motoristov – prikoličarjev ŠPENDAL, zato pa je odlične rezultate dosegel BOŠTJAN KOŠNIK v tekmovanju ALPE-ADRIA za veterane in prejel posebno priznanje AMZS za mednarodne uvrstitve.

V državnem prvenstvu je odlične rezultate dosegal NIKO SODNIKAR, ki je prejel priznanje AMZS.

V spodnji preglednici so končni rezultati naših tekmovalcev.

Tekmovalec Rang tekmovanja Kategorija Rezultat Opombe
 JERAJ Ciril DP motokros MX Veterani 8 Honda
KOŠNIK Boštjan DP starodob. B3 3 Puch 250
ŠTERN Albin DP starodob. B4 1 BSA
KRČ Slavko DP starodob. C1 12 samo 2 dirki
SODNIKAR Niko DP starodob. C5 1 Honda CB 500
ŠTERN Albin DP starodob. C5 5 Honda CB 750 F
SODNIKAR Sašo DP starodob. C5 6 Honda CB 400 F
SODNIKAR Niko DP starodob. D1 prikol. 1 BMW 1000
SODNIKAR Sašo DP starodob. D1 prikol. 2 sovoznik
JERAJ Ciril PP motokros MX Veterani 1 22 Honda

Športniki v letih 2013 – 2017

Od leta 2013 pa do zdaj je v različnih panogah: motocros, CHD, minimoto, SideCar in starodobni motociklizem tekmovalo letno od 8 do 10 tekmovalcev, članov AMD Kranj.
Niko Sodnikar (žal že pokojni) je med starodobniki osvojil 5 naslovov državnega prvaka in prejel kristalno čelado.
V prvenstvu ALPE-ADRIA sta bila večkratna prvaka Albin Štern in Boštjan Košnik, v 2017 pa je naslov osvojil še Milan Špendal. Slavko Krč je bil večkrat med prvimi tremi.
V motokrosu je kot začetnik dobre rezultate dosegel Luka Štempihar.
V panogi CHD sta uspešno tekmovala Ivan Hrženjak in David Božič, v letu 2016 sta dosegla skupno drugo in tretje mesto, tako da je tudu društvo bilo uvrščeno na drugo mesto. V letu 2017 je David Božič dosegel skupno prvo mesto, s tem pa je tudi društvo bilo na prvem mestu in prejelo pokal. Odkritje sezone 2017 pa je Gašper Hudovernik, ki se je takoj povzpel na prvo mesto.
V minimotu sta tekmovala Gašper Lenko in Ranko Soldat, ki je bil drugi na državnem prvenstvu.
AMD je ponosno na dolgoletnega tekmovalca Milana Špendala, ki je kot edini Slovenec na svetovnem prvenstvu prikoličarjev stal na zmagovalnih stopničkah. Zdaj, po 33 letih športnih uspehov, se je poslovil od aktivnih tekmovanj.

Žal so tekmovanja finančno in stroškovno veliko breme za tekmovalce, ki ga ne zmorejo vsi. Društvo jim lahko pomaga pri pridobivanju licenc in zdravniških potrdil.